Prvomájové políbení v trojské botanické zahradě

Hledáte inspiraci, kde políbit na První máj svou milou či milého pod rozkvetlým stromem? Vydejte se společně do botanické zahrady v Troji. Jaro tu už naplno převzalo vládu a zahrada plná květů a vůní navodí romantickou náladu. Zároveň si nenechte ujít návštěvu skleníku Fata Morgana, kde vám budou dělat společnost kouzelní exotičtí motýli. Na vinici sv. Kláry ochutnáte lahodná vína, zahřejete se u krbu, nebo posedíte na terase s panoramatickým výhledem na Prahu. Venkovní expozice i skleník Fata Morgana jsou otevřené do 19.00 hodin a Vinotéka sv. Klára až do 21.00 hodin. První májový den v botanické je ve znamení lásky.

První máj zve zamilované dvojice k polibku pod rozkvetlým stromem. Trojská botanická zahrada je ideálním místem, kam se ve sváteční den vydat na romantickou procházku. „Zahrada je v tomto období doslova zaplavená květy.  K největším lákadlům zahrady v této době patří Pivoňková louka i Japonská zahrada. Stále ještě je možné vidět jarní cibuloviny a v celém areálu venkovních expozic kvete řada dřevin. Ve skleníku Fata Morgana jsou k vidění i stovky tropických motýlů volně poletujících expozicí,“ zve k návštěvě jarní zahrady Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Prvomájový přípitek

Přijďte si na Prvního máje připít víny z památkově chráněné vinice sv. Kláry. V nabídce vinotéky sv. Klára sídlící v historickém vinařském domečku najdete mimo jiné skvělý Ryzlink rýnský ročník 2017 a Rulandské modré ročník 2014. „U ryzlinku se nenechte zmást zbytkovým cukrem. Ač se podle čísel jedná o nejsladší víno z celého ročníku, vysoká kyselina z něj dělá kousek pro drsné muže a ještě drsnější ženy. Aromatika je typická pro české ryzlinky, tedy citrusová kůra, pomelo, vyzrálá hruška. Vyzkoušejte ho k tučným sýrovým pokrmům, rillettes nebo škvarkové pomazánce,“ uvedla Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára.

Rulandské modré se vyznačuje výraznými třešňovými a višňovými tóny, které přechází společně s peckovinou i do chuti, v závěru je lehce cítit hořká čokoláda. Jedná se o naprosto ukázkový zástupce této burgundské odrůdy. „Hodí se k němu tvrdé sýry parmazánového typu, pečené sušené švestky ve slanině a slané tymiánové sušenky. Pokud jste perfekcionisti, uvařte kohouta na víně nebo hovězí po burgundsku,“ dodává Eliška Muchnová.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...