Reprízy pořadu Prostřeno přinesou to nejlepší, odstartují speciálem šéfkuchařů

Prostřeno! se vrací s novými díly a odstartuje se speciálem, kde místo amatérů své síly poměří ti nejlepší šéfkuchaři. I na ně čeká vytvořit čtyřchodové menu, ale dostanou i úkol týdne. Velmi speciální – připravit úplně první jídlo, které jako děti ukuchtily. Co bylo úplně první jídlo slavných šéfkuchařů? Jinak je všechno jako obvykle, hraje se o 60 tisíc korun a hostitelskou čest k tomu.

Jako první se k plotně své restaurace Divinis postaví Zdeněk Pohlreich. Ten pro své soupeře připraví menu v italském stylu. Podávat bude marinovanou telecí kýtu s omáčkou z tuňáka a krutony, sardinky s citronovým confitem, mořského vlka a koláč ze sorrentských citronů. Menu je vyladěné do nejmenších detailů, ale konzumovat ho budou hosté s těmi nejvybranějšími jazýčky. Jak Zdeněk uspěje? A zvládne nejen uvařit, ale také prostřít stůl, dolévat pití, zkrátka být kuchařem i číšníkem v jedné osobě? Tedy tím nejlepším hostitelem? A jak se pánům šéfkuchařům bude líbit zábava? Zdeňkovi s ní pomůže jeho žena Zdenička. Pány naučí pracovat s koněm. Bude to taková krotitelská show.

Jako druhý v pořadí do své restaurace Na Pekárně všechny pozve Václav Frič. Milovník české kuchyně sází právě na ni a pro své soupeře připraví uzeného pstruha s míchanými vajíčky na topince, kulajda se zastřeným vejcem, kance se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem a povidlové taštičky s oříškovým cukrem a máslem. A jako zábavu posadí pány šéfkuchaře na motorky. Jediný, kdo si zábavu nechá ujít je Jaroslav Sapík. Ten dá přednost vychlazené dvanáctce. A jak Václav uspěje před nekompromisní kritiky?

Ve středu nás do tajů své kuchyně zasvětí Jaroslav Sapík. Ten se v hospodě doslova narodil a kuchařskému řemeslu se věnuje celý život. Připravoval menu pro několik prezidentů, králů, monarchů a papežů. Je nositelem řádu francouzských rytířů a řídí se mottem, že žádná kuchyně není dobrá nebo špatná, jsou jen dobří nebo špatní kuchaři. Jaroslav pro své hosty připraví Bílá husí játra s jablečným pyré, kapří krém, dančí s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královskou a zeleninu a lívanečky s borůvkami a šlehačkou. A s obsluhou mu pomůže manželka Marcela. A jak se bude líbit zábava? Zahraje vesnická kapela, budou se opékat špekáčky a střílet ze vzduchovky.

Ve čtvrtek nás do své tratorie pozve Gianfranco Coizza. Rodák ze Sardinie studoval literaturu a při škole pracoval ve vinařství. Během brigád ochutnal nejen dobré víno, ale i jídlo a cesta ke sporáku se mu začala otvírat. Do České republiky přijel kvůli Kafkově románu, a nakonec se tu zabydlel a založil rodinu. Pro své soupeře připraví menu v italštině. Podávat se bude Melanzana arrosto con pomodorini e crudo di gamberi, Linguine con bottarga di muggine e ricotta mustia, Coda di rospo alla catalana a Tiramisu noc mirto e ricotta. Kdo tohle menu rozluští? A jak se povede večer v italské tratorii? Zábava bude nezapomenutelná. Zazpívat přijdou hostitelovi kamarádi – kapela Support Lesbiens.

Poslední večeři nachystá Khanh Ta – Vietnamec, který se narodil v Krkonoších. Své soupeře pozve restaurace Taro, kterou provozuje s bratrem. Khanhovo menu pánům pořádně zamotá hlavu. Podávat se bude Nem, Banh, Ba chi a Nep cam. Skoro nikdo neví, co to je, snad pomohou vypsané suroviny. Khanhovo menu není jednoduché na přípravu, skládá se z desítek malých krůčků, které vedou k neuvěřitelnému výsledku na talíři. Jenomže to vezme pořádnou porci času. A páteční šéfkuchař nebude stíhat. Projeví se to na bodování? A jak si hosté užijí zábavu? Bude to ukázka thajského boxu? A jak dopadne celotýdenní boj mezi šéfkuchaři? Který z nich se ukáže jako ten nejlepší? A jak to vezmou ostatní? Uznají toho nejlepšího? Anebo se snad výhra bude dělit?  Napínavé to bude až do konce.

Jaroslav Sapík: Dančí hřbet s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královská zelenina

Ingredience:

  • 800 g očištěného dančího hřbetu
  • 1 kg ostružin
  • 3 dl portského vína
  • 200 g demi glace (silný zredukovaný vývar z masa, kostí a zeleniny)
  • sůl, tlučený pepř 

Ostružinová omáčka:

  • ostružiny
  • portské víno
  • demi glas
  • cukr
  • sůl

Krupicové noky:

  • 2 dl mléka
  • 200 g dětské krupičky
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 5 cl rozpuštěného másla
  • sůl

Královská zelenina:

  • 250 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g pravé petržele

Postup

Dančí hřbet osolíme a opepříme, zprudka opečeme ze všech stran a dáme do trouby na 75 °C na 120 minut táhnout. Ostružinová omáčka: Ostružiny rozvaříme s portským vínem, zredukujeme omáčku vařením, poté propasírujeme, přidáme demi glas, sůl – cukr přidejte dle chuti.

Krupicové noky: Mléko přivedeme do varu, osolíme, vsypeme krupici = odpalované těsto. Necháme chvilku odpočinout, vmícháme do těsta vejce a žloutky, máslo a propracujeme v hladké těsto. Lžící vykrajujeme noky, které dáváme do vroucí vody vařit na 7 minut. Královská zelenina: Zeleninu nakrájíme na menší hranolky, dáme na pečicí papír, osolíme, ocukrujeme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C 20 minut. Před podáváním ještě orestujeme na pánvi s trochou másla. Teplota: pečení 150 °C.

Foto: FTV Prima

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...