Rozpal to, šéfe!: Pstruh na másle, trhané maso se salátkem a jablečný koláč přímo z grilu

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 22. června ve 22.55 na Primě. Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

Léto se blíží. Proto je na místě připravit si ryby. Například. Nebo lehké trhané maso – a samozřejmě si u přípravy jídel také zažertovat, protože, jak tvrdí šéf, jídlo kořeněné humorem je zkrátka nejlepší. Jako první půjde na rošt pstruh. A dozvíme se, že maso dělané na kosti chutná ze záhadného důvodu líp než maso bez ní. Šéf ovšem vysvětlí: „Rybu dělám vždy v celku, ve spoustě zemí by si člověk něco takového neobjednal. Nám to ale nevadí.

Dalším pokrmem bude trhané maso. Šéf vysvětlí, že právě na něj se dá využít maso ekonomické: „Tedy to levnější, protože se peče dlouho a pak se trhá.“ Kromě toho se naučíme RUB, tedy jižanskou suchou marinádu. Znáte ji a víte, jak na ni? V neposlední řadě dojde na studenou polévku z ajvarového základu. A Zdeněk Pohlreich vysvětlí: „Studené polévky mě baví, zvlášť v létě. A také k jejich přípravě budete potřebovat rozpálený gril.“

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude jablečný koláč. Právě tento recept přivítá šéf slovy: „Co by byl svět bez jablečného koláče?“ Když dostane úkoly od šéfcukrářky, dodá: „Pochopil jsem konečně zadání, tak jsem v klidu.

Víte, proč těsto musí po uhnětení odpočívat? Je to proto, aby v něm lepek začal pracovat, výsledek je pak vláčnější a chutnější. Následně bude šéf pověřen krájením jablek a neodpustí si hlášku: „Jdu na to. A ostré staccato kuchyňského nože prořízne vzduch.“ Pravdou na závěr ale je, že na šéfův tah moučkovým cukrem nedojde. Proč, to uvidíte už v úterý.

Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.

Dnešní recepty:

Trhané vepřové maso se salátem

trhané vepřové
vepřová plec, pepř, sůl
hořčičný prášek, chilli mleté,
česnek, houska
čerstvá zelenina dle chuti

omáčka
rajský protlak, hnědý cukr
worcesterská omáčka
sladká chilli omáčka
ocet, pepř, sůl
česnek, tymián

salát
bílé zelí, čekanka
sůl, pepř, hnědý cukr
jablečný ocet
olivový olej

Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli.  Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny.  Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát. Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.

Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem. Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem, nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.

Jablečný koláč Galette

Těsto
160g hladké mouky
10g cukru krupice
špetka soli
115g studeného másla
65g vody
vejce na potření

Náplň
300g jablek nakrájených na plátky
50g cukru krupice
lžíce citronové šťávy
lžíce škrobu
vlašské ořechy nasekané

Karamel
200g cukru krupice
125g smetany ke šlehání
100g másla
2g maldonské soli

Mouku smíchejte s máslem, cukrem a vypracujte drobenku. Přilijte vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet. Cukr zkaramelizujte na ohni a zalijte ho horkou smetanou. Přisypte maldonskou sůl a nechte v karamelu rozpustit máslo. Neoloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. V míse je posypte cukrem, škrobem a pokapejte citronovou šťávou.

Těsto vyválejte do kruhu a přendejte ho na pečící papír na plech.  Hustě ho poklaďte jablky, jen okraje nechte prázdné. Přehrňte je přes jablka a pomašlujte rozšlehaným vejcem. Jablka posypte ořechy a polijte částí karamelu. Pečte zhruba půl hodiny na 200 °C. Na závěr koláč polijte zbylým karamelem a můžete podávat.

You may also like...