Veletrh GASTROFEST České Budějovice

Na Výstavišti v Českých Budějovicích ve dnech  21.11. – 23.11.2019 proběhla gastronomická událost GASTROFEST. V rámci veletrhu se prezentují firmy z oboru gastronomie, výrobci gastro zařízení, pivovary, vinařství, dodavatelé surovin a restaurace. Byla přichystána řada překvapení v podobě ochutnávek  specialit z celého světa, soutěže o zajímavé ceny, zábavní koutek pro naše nejmenší návštěvníky. Vystoupení známých osobností bylo zpestřením celého programu.

Co to vlastně je GASTROFEST

Velké setkání gastronomů a gurmánů nejen České republiky, prezentace tuzemské i zahraniční gastronomie. Na veletrhu jsou prezentovány nové výrobky, technologie a nové trendy ve výrobě či odbytu, návštěvníci zde načerpají zásobu dobrých nápadů. Celá akce je důkazem toho že česká gastronomie má velkou snahu se učit a rozvíjet. A gastronomie se zde prezentuje jako odvětví kultury.

Na výstavišti souběžně proběhla zbrusu nová výstava GASTRO PRODUKT. Cílem výstavy bylo představit návštěvníkům a gurmánům nabídku kvalitních potravin s důrazem na domácí produkci. Vystavované zde byly produkty v celé své šíři od zeleniny, ovoce, až po kvalitní vína nebo sýry. Gastro produktu se zúčastnili tradiční i netradiční vystavovatelé. Ochutnávaly se třeba produkty od Chilli Táta, což je ostrá kuchyň na kolech, gastronomická chilli symfonie chutí, nebo kvalitní čaje od Čajového cateringu.

Bylo možné si zakoupit originální italské speciality a také vína z Vinařství LEDNICE ANNOVINO a od společnosti VINOFOL. Svaz pěstitelů chmele  prezentoval v Česku pěstované odrůdy. A zjistili jsme, že pěstitelé chmele nemají dost zaměstnanců, nábor je otevřen. Nedá se zapomenout ani na kvalitní domácí marmelády od Rose Garden. Na veletrhu bylo možné ochutnat i netradiční konopné pivo … 

Stánek Budějovického Budvaru ve čtvrtek a v pátek uvedl „Prezentaci způsobu čepování piva“, svoji expozici  předvedla rakouská škola Tourismusschulen Bad Leonfelden, která s Výstavištěm dlouhodobě spolupracuje. Prezentaci zde mělo SOŠ a SOU Kaplice, které nabízí vzdělání v oboru kuchař – číšník. Chutě Bavorska přiblížila Euroškola Strakonice. V rámci doprovodného programu na pódiu sami studenti přednášeli o pivním sommelierství a sýroznalectví.

Součástí výstavy GASTRO PRODUKT byly odborné semináře pro školní stravování. Přednášeli metodici a zástupci Ministerstva zemědělství, Krajské hygienické stanice, Agrární komory Jihočeského kraje, SZIF a Asociace školních jídelen.

Pavel Fryml, šéfredaktor
Foto: Petr Brodecký

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...