Zdeněk Pohlreich opět vaří: Kuře na hříbkách, mafiánský dort a bramborové rösti

Oblíbený pořad televize Prima Šéfem za pár minut přináší neotřelý pohled na vaření. Když své síly spojí Zdeněk Pohlreich s Danielem Combim, výsledkem může být jediné: oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně mají doma, už 21. listopadu v 10.15 na Primě.

Za chvíli je tu další neděle a s ní i příležitost vařit jako Šéf. A za pár minut. Proč si tedy neulehčit život právě teď a nepřipravit kvalitní menu pro rodinu, která kuchařské umění jistě cení? Na co se mohou těšit vaše mlsné jazýčky?

Nejprve Zdeněk Pohlreich připraví slaný koláč z listového těsta se šunkou, špenátem a mozzarellou, který si podle jeho slov zamiluje každý. „Takovouhle rychlovku by měl mít v repertoáru každý, protože je jednoduchá a oslnivá,“ podotýká Šéf. Dalším vymazleným pokrmem bude dušené kuře na hříbkách. „Co nemá barvu, nemá chuť,“ dozvíte se mimo jiné během přípravy od Šéfa. A taky to, že „Kdyby to bylo hotový, snědl bych to hned. Ale není, tak tu s vámi ještě chvilku budu.“

Zjistíme, že Caprese není jen salát, ale také mafiánský dort, který jistě ocení milovníci sladkostí. A nebojte, Kmotr na něj tentokrát nedorazí. Aneb jak podotkne Zdeněk Pohlreich, když se dozví historii tohoto dezertu: „Život tropí hlouposti a z omylů vznikají docela dobré věci.“ A kdybyste měli ještě hlad, hodí Šéf do placu uzeného lososa na bramborovém rösti s kaviárem a chřestem. No řekněte, nesbíhají se vám sliny?

Sledujte novou řadu oblíbeného Šéfa a vařte jako on. Svižně, chutně, zdravě a s nápadem. I vy se totiž můžete stát Šéfem za pár minut. Také druhá série oblíbeného pořadu bude zaměřena na jednoduché a tradiční pokrmy, které z rukou mistra chutnají vždy skvěle a každý je zvládne stejně dobře jako šéf! Osm dílů špičkové kulinařiny v domácích podmínkách, všechny budou velmi pestré a nabídnou divákům různé varianty pokrmů. Zdeněk začne tzv. startérem, což představuje například předkrm, polévku či něco „do ruky“. Poté uvaří plnohodnotný hlavní chod a závěrem připraví pokrm ve stylu light kuchyně pro ty, kteří ještě nemají dost, ale zároveň se nechtějí přejídat.

Ve všech dílech si diváci snadno ověří, že při domácím vaření nemusí jít o dřinu, ale že to může být opravdu radost. Navíc umění, které bude chváleno celou rodinou. A v neposlední řadě i peněženkou. Protože když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podíváte jako Šéf, zbytky na vyhození zkrátka nebudou. Navíc – jídlo okořeněné spoustou humoru chutná nejlíp.

Připravte si s námi dobroty, které si mlsné jazýčky vaší rodiny zamilují.

Dušené kuře na hříbkách

celé kuře
sůl, pepř, máslo
hříbky (čerstvé nebo sušené)
česnek, tymián
bílé víno
kuřecí vývar
hladká mouka
smetana

Naporcujte si kuře na osm částí: oddělte stehna a v kloubu je rozřízněte napůl, hruď rozčtvrťte a odstraňte páteř. Kousky kuřete osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi rozehřejte máslo a kousky masa na něm opečte z obou stran. Přihoďte k masu tři stroužky česneku a snítku tymiánu. Opečené kuře dejte stranou do pekáčku a na pánev přilijte k výpeku bílé víno. Nechte víno odpařit a do omáčky vraťte kusy masa. Vše zalijte drůbežím vývarem, přidejte pár kousků hříbků a přikryjte pokličkou nebo pečicím papírem s otvorem uprostřed. Vařte zhruba 40 minut. Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete sušené namočit na chvíli do vody. Mezitím v kastrůlku rozpusťte další máslo, přisypte hladkou mouku. Míchejte, dokud jíška nebude zlatá. Pak maso vyndejte z omáčky vedle do mísy a omáčku přeceďte. Přidejte do ní jíšku a pro jistotu rozmixujte ponorným mixérem. Nasypte do omáčky houby a vraťte do ní maso. Zjemněte jídlo trochou smetany a můžete podávat třeba s těstovinami.

Caprese dort (forma o průměru 20 cm)

těsto

300 g másla
225 g cukru moučka
240 g vajec
40 g žloutků
450 g mandlové mouky
50 g kakaového prášku
60 g bílků
75 g cukru
150 g čokolády (70 %)

V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Postupně přidávejte vejce a žloutky. Nakonec přisypte mandlovou mouku promíchanou s kakaem a nastrouhanou čokoládu. Zvlášť vyšlehejte vaječné bílky s cukrem. Obě hmoty pak opatrně spojte. Formu vymažte máslem a celou ji vysypte mandlovými plátky. Těsto nalijte dovnitř a pečte na 160° zhruba 45 minut.

 

You may also like...