Zpověď prezidentského kuchaře Jaroslava Sapíka

Po bestselleru Postel, hospoda, kostel, který pojednává o životě kněze Zbygniewa Czendlika, přichází Magnesií Literou oceněná autorka Markéta Zahradníková se svou druhou biografickou knihou Od hospody k hospodě. Zpověď oblíbeného českého kuchaře odhalí čtenářům život muže, který připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy i papeže.

Přes pětadvacet let působil v slavném pražském hotelu Ambassador, kde se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Se svou profesí procestoval nespočet předních zahraničních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, ale také třeba v Indii nebo Singapuru. Získal mnoho četných uznání a medailí, vařil pro prezidenty i krále, a nakonec si otevřel za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou penzion a restauraci, jež se nese v duchu jeho oblíbené české kuchyně.

Přes 50 let nejen české gastronomie, přes 50 let zkušeností. Jaroslav Sapík žil vždy naplno a mockrát riskoval. Co dělá dobrou hospodu a který host je mu nejmilejší? Jaký je recept na šťastné manželství a kde je nejšťastnější? Proč mu kolegové z branže nadávají a komu nejvíc závidí? Kniha Od hospody k hospodě Markéty Zahradníkové odkrývá soukromí muže, jenž nikdy neztrácí humor a pro peprné slovo nejde daleko. Zjistíte, jak zpětně vnímá dobu za socialismu i po něm, co je pro něj v mezilidských vztazích i byznyse nejdůležitější nebo třeba, jak zní hostinské desatero.

Novou životopisnou knihu obohacenou o recepty a fotografie samotného Jaroslava Sapíka zakoupíte ve všech prodejnách Knihy Dobrovský.

Foto: Petr Brodecký

Jeden recept z knihy: Povidlové taštičky babičky Albínky

Taštičky k nám patří, byly vždycky perlou naší nabídky. Nechyběly na jídelníčku v žádné z našich rodinných hospod.

250 g hrubé mouky
250 g vařených strouhaných bramborů
2 vejce sůl
100 g másla
200 g mletého máku nebo mletých ořechů 50 g cukru moučky smetana ke šlehání
100 ml vody 250 g povidel 20 ml rumu

Z mouky, vajec, vařených bramborů a vody připravíme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Potom těsto na válu rozvá­líme a vykrajujeme kolečka, která plníme povidly s rumem. Kolečka přeložíme na půl, kraje pevně stiskneme. Vložíme je do vařící vody a vaříme 8 minut. Hotové posypeme má­kem nebo ořechy a cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a zdobíme ušlehanou šlehačkou.

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...