Kniha Bezlepkové slavnosti autorky Zdeňky Mazúrové
Jste celiak nebo ho máte v rodině? Nebo jste se jen rozhodli vyzkoušet stravu bez obsahu lepku a otestovat, zda a jak prospěje vašemu zdraví…? V tom případě vás tato kniha bude určitě zajímat.
I když je v ní vše bezlepkové, jednotlivé pokrmy i celá menu budou chutnat všem strávníkům a hostům bez rozdílu. Galerie bezlepkových receptů vám umožní vybrat si právě to, na co máte chuť, ať už je to slané, nebo sladké. Začněte třeba slavnostní snídaní, oslaďte si život kouskem dortu, pozvěte své přátele na oslavu narozenin či Halloweenu, svátku svatého Martina anebo na vánoční večírek – a to vše bez obav o zdraví. Bavte se, jezte a užívejte si přehlídku skvělých chutí!
Zdeňka Mazúrová (*1970), autorka úspěšné kuchařky Bezlepkové pečení pro každého (kuchařka je ve finále světové soutěže o nejkrásnější kuchařskou knihu Gourmand Awards v kategorii Dietní kuchařky), se vařením a pečením bez lepku začala zabývat potom, co celiakií začala trpět její dcera. Donekonečna ladila a zkoušela vařit nejrůznější pokrmy tak, aby chutnaly nejen celiakům, ale i těm, kteří s lepkem problémy nemají. A protože vaří ráda a miluje chvíle, kdy se kolem stolu sejde celá její velká rodina, poskládala svoje recepty do menu pro různé příležitosti.
A co říká v úvodu knihy sama autorka?
„Mnoho čtenářů a čtenářek, kteří vyzkoušeli recepty z mé kuchařky Bezlepkové pečení pro každého, se mě ptalo, jestli nepřipravuji také slanou verzi. Dlouho jsem přemýšlela, co všechno by v takové slané kuchařce mělo být. Jak by asi měla vypadat? Sama nemám ráda fádní seznamy polévek, příloh, hlavních jídel. A protože nejraději vařím a chystám dobroty na rodinné sešlosti nebo party všeho druhu, napadlo mě, že by se vám mohly líbit návrhy menu právě pro tyto různé příležitosti, kde najdete jídla slaná i sladká. Možná že máte v rodině jen jednoho celiaka, nebo dva. Nabídka hotových bezlepkových produktů není široká a celiaci se stále potýkají s tím, že musí v restauracích, jídelnách, bistrech vysvětlovat, doptávat se a informovat, zda to či ono je nebo není bezlepkové. Takže nabízené menu pro ně bude ráj. Budou potěšeni, že to pro ně někdo připravil, že si s tím dal práci a vynaložil tolik času a úsilí…
Doufám, že si recepty oblíbíte a přijdou vám vhod i během jiných dnů, kdy nejsou oslavy. Přesto – zkuste si dělat svátek i během všedních dnů, kdy i uspěchané ráno alespoň na chvíli zastavíte hezkou, vlídnou snídaní. Láska prochází žaludkem. A myslím, že u celiaků to platí dvojnásob. Hodně lidí mi říká, že se mám, že mě vaření a pečení baví. Ano, je to pravda. Ale je to proto, že mám pro koho vařit a vytvářím příležitosti, proč se setkávat a bavit se. Navařit ty hromady jídla. Ano, mám sklony přehánět, jenže, stejně se nakonec všechno sní! Nemusíte se držet striktně uvedených možností. Ale zkusit to přece můžete. Tak pojďme do toho.„
Foto: Petr Brodecký