Maďarsko, země památek, lázní a dobrého vína. Díl III

Při návštěvě Maďarska nezapomeňte ochutnat zdejší gastronomické lahůdky. Ve světovém měřítku se možná nejedná o žádný fenomén, jako je třeba francouzská či italská kuchyně, ale to ještě neznamená, že se nejedná o kuchyni kvalitní, chutnou a originální. Vzhledem ke geografické blízkosti Maďarska s Českou republikou je nutno dodat, že se jedná o kuchyni, která v mnohém ovlivnila i tu českou. Známé jsou jídla jako je guláš, langoš, lečo, segedínský guláš nebo perkelt. Právě v této zemi je jejich původ, tak proč je neokusit v nefalšovaném podání.

Stejně tak je dobré i maďarské vinařství.  Po celé zemi je registrováno přes dvacet vinařských oblastí. Některé produkují zejména bílá vína, jiné jsou naopak specialisty na tmavě červený lahodný mok. Z temně rudých hroznů se tu vyrábí především Kékfrankos – Modrá frankovka. Kolem Balatonu se pěstují převážně bílá vína. Jejich vlajkovou lodí je Olaszrizlink, Ryzlink vlašský. Nejjižnější vinařskou oblastí v Maďarsku je Villány, která je považována za jednu z deseti nejlepších vinařských oblastí světa. Pěstují tu mimo jiné bílou odrůdu Hárslevelű (Lipovina) či červenou Kadarku.

Vlajkovou lodí maďarských vín je tokajské víno. Tokajská vína jsou aromatická vína zlatavé barvy vyráběná v Tokajské oblasti  (severovýchodní Maďarsko) tradiční oxidativní metodou. Tokajské samorodné je vyráběno oxidativní metodou z netříděných bobulí. Pro tokajské oblasti je charakteristický dlouhý podzim, během kterého bobule přezrávají a za přispění botrytidy se mění v cibéby. Právě na obsahu cibéb je výroba tokajských vín postavena.

Hostinec Hortobágyi Csárda vaří více než 300 let

Tato krásná, nedávno zrekonstruovaná památkově chráněná budova, která je také zapsána na seznam světového dědictví, vítá své hosty více než 300 let. V bývalých pokojích pro hosty je k vidění výstava představující  historii restaurace a život poutníků. Tradiční pastevecká jídla, pečené a vařené pochoutky vyrobené ze surovin vypěstovaných v přírodě – šedé hovězí maso, perličky, mangalica, ryby, které mohou být doplněny dobrými maďarskými brandy a víny. Hostinec stojí za návštěvu po celý rok, dokonce i drsné zimní počasí se stává přátelským ve společnosti krásných a teplých kachlových kamen, polévek a ohnivých nápojů.

Makery Budapešť je restaurace, kde si samy uvaříte

Makery je bar a restaurace pro společné vaření. Při návštěvě této restaurace zaujmou už samotné stoly na kterých jsou indukční varné desky, pracovní desky a kuchyňské náčiní.  Místo jídelního lístku dostanete tablet, na kterém si vyberete jídlo podle videoreceptu. Po objednávce vám přinesou přísady připravené a přesně zvážené. Potřebné nástroje máte na dosah ruky, podle videa se dáte do vaření. Nakonec si jídlo naservírujete a ochutnáte, co jste uvařili. Každý kdo rád vaří, se také pobaví. Budete se cítit jako na kuchařské show, kde jste hvězdným kuchařem. 

Domácí vinárna a restaurace Papok Borozója

Papok Borozója je domácká restaurace v srdci Balatonské vrchoviny. Rodinný podnik, kde se snaží, aby se tu každý cítil jako doma. Atmosféru doplňuje autentické historické vybavení z dědictví po prarodičích. Vinárna je starý rodinný sen, kde se cítí dobře každý host bez ohledu na věk.

Balatonská vrchovina, na kterou je z restaurace  krásný výhled, skrývá skutečné poklady. Pokud se chcete toulat Maďarskem, jste na nejlepším místě. Oblast je opravdovým rájem pro cyklisty. Při odpočinku si můžete  lehnout do houpacích sítí, zatímco děti si hrají na fotbalovém hřišti nebo hladí domácí zvířata.

Při přípravě místních pokrmů tady využívají suroviny od místních dodavatelů, tím podporují obchod s maďarskými výrobky a zároveň rozvoj regionu. Používají skvělé ingredience s BIO certifikací: Organickou bio kávu, organické zeleninové a ovocné džusy, organická vína. Snižují tak vlastní ekologickou stopu.

Odkaz na předchozí díly cestování po Maďarsku:
https://www.vecerni-praha.cz/madarsko-zeme-pamatek-lazni-a-dobreho-vina-dil-i/
https://www.vecerni-praha.cz/madarsko-zeme-pamatek-lazni-a-dobreho-vina-dil-ii/

Pavel Fryml, šéfredaktor
Foto: Petr Brodecký
Zdroj: wiki a archiv

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...