Restaurant Week proběhne po dva měsíce v českých městech

Březen a duben v pražských, brněnských, plzeňských a ostravských špičkových restauracích patří kulinářskému festivalu Restaurant Week. S podrobnostmi festivalu seznámila novináře na tiskové konferenci Anna Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v České republice stojí od jejího počátku.

Po úspěchu v Americe nyní i v České republice

Myšlenka festivalu pochází z New Yorku, na evropském kontinentu jej můžete navštívit v Polsku, České republice a v budoucnu i v Německu. Festival funguje tak, že si zakoupíte vstupenku za 490 nebo 790 Kč a navštívíte vybranou restauraci, kde vám bude nabídnuto speciální tříchodové menu. Tato menu jsou vytvořena výhradně pro festival a nabízejí možnost ochutnat jídla, která byste v daných restauracích běžně nevyzkoušeli. Návštěvnícj si mohou na webu vybrat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi. Pro restaurace je festival zároveň pozvánkou pro nové návštěvníky.

Jarní edice startuje

Jarní edice festivalu Restaurant Week poběží od 19.března do 13.dubna 2025. Festivalu se zúčastní přes osmdesát výjimečných restaurací ze čtyř největších měst v Česku. V Praze se už tradičně můžete těšit na Pohlreichův Next Door a také michelinskou Dejvická 34. Tím to ale jen začíná. Počet podniků je totiž rekordní.

Heslem jarního festivalu je: BUĎ FOODIE!. “Do restaurací tak chce přivítat i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez google nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech,” vysvětluje Anna Grosmanová.


Vybere si každý

Menu jarní edice budou jako vždy velice zajímavá. Famózní připravili například v restauraci Twisted Fiq, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný kuřecím moussem s kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V peskateriánské verzi to bude filet z okouníka červeného s rybí emulzí, daikon pyré a pyré z pečené dýně hokkaidó. V Pohlreichově Next Door se můžete opět těšit na jeho naprosto legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami, nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi. Populární dubajskou čokoládu můžete ochutnat jako dezert v restauraci Vinograf, která je jednou z novinek festivalu. Šéfkuchař Radek David zařadil tutu čokoládovou pochoutku s pistáciemi k oběma variantám menu.

Už minulé ročníky ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme, že v anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River´s smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos. Stejně tak nebudou chybět anipodniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.

Do pomyslného boje se na jaře zapojí také nováčci festivalu karlínská Spojka, Vinograf, Gardens, Benjamin 17, nebo třeba Arthur´s Pub, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně budeme moct zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.

Vaření ve stylu zero waste

Při přípravě pokrmů je kladen důraz na koncept „Respect Food“, což znamená, že se restaurace snaží minimalizovat plýtvání surovinami. Například rezervace je možné provádět maximálně den dopředu. To znamená, že pokud se rozhodnete koupit vstupenku na festival a ten den navštívit restauraci, nebude to možné. Restaurace tak mohou lépe plánovat, vařit z čerstvých surovin a minimalizovat plýtvání potravinami.

Text Bohumil Brejžek
Foto Bohumil Brejžek

You may also like...