Rychlá káva na zahřátí, a třeba i s alkoholem

Brrr… Zima je krásná, ale studenááá… A nejrychleji rozehřeje horký nápoj. Například káva nejen rozproudí krev, ale také dodá energii. Navíc si můžeme pomoci ještě alkoholem. U nás je oblíbená Alžírská káva, což je „Vídeň“ s vaječným koňakem, nebo káva s tuzemským rumem. Italové rádi přidávají mandlový likér amareto, v Mexiku třeba tequilu. A v Irsku vzniklo dnes již legendární spojení kávy a… irské whisky.

Irská káva je mezi kávami s alkoholem absolutní klasikou. Vznikla v roce 1942 a vlastně právě kvůli špatnému počasí. Historka vypráví, jak špatné počasí uvěznilo cestující na letišti irského přístavního města Foynes. Místního barmana Joa Sharidana napadlo povzbudit je kávou, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey. Tato improvizace měla velký úspěch. Když byl cestujícími dotázán, jestli jde o brazilskou kávu, odpověděl: „No, that’s Irish Coffee“. A zrodila se světová legenda. Irská káva má dokonce svůj svátek, a to 25. ledna.


Recept je jednoduchý
: Vyšlehejte smetanu. Nahřejte si sklenice, například opláchnutím horkou vodou. Do každé dejte 1 lžičku třtinového cukru a 1 polévkovou lžíci whisky a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Kávu si připravte zvlášť, přilijte do sklenice k alkoholickému mixu a navrstvěte šlehačku.

A protože jsme promrzlí, z instantní kávy bude hotová nejrychleji. Vyzkoušejte novinku Jacobs Intense, která vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení. Obsahuje 100 % kávových zrn a je vyráběna speciální metodou sušení mrazem, tzv. lyofilizací.

You may also like...