Letní pečení: Poctivá česká bublanina

Kdo neochutnal naši českou bublaninu, jako by nebyl. Tradiční třený dezert plný sezónního ovoce a kvalitních surovin, který mezi letními moučníky nemá konkurenci. Receptů na její přípravu existuje mnoho – od hrníčkové přes tvarohovou až po fit či veganské alternativy. My jsme si pro vás připravili nadýchanou variaci s malinami a mandlemi, kterou zvládnete jednoduše připravit vy i vaše děti. Stačí mít po ruce ty správné pomocníky na rychlé letní pečení, které vám Vitana nabízí.

Jak už samotný název napovídá, těsto na bublaninu by během pečení mělo postupně probublávat nahoru, zatímco použité ovoce by mělo jen lehce klesnout. Zaručeným trikem, jak zabránit nevzhlednému propadnutí ovoce až na samotné dno formy, je obalit jednotlivé kousky nejdříve v 1–2 lžičkách hladké či polohrubé mouky a až poté jej vmíchat do těsta. Zároveň se nebojte vyzkoušet i různé zdravější druhy mouky. Pokud se však rozhodnete například vyměnit klasickou hladkou mouku za špaldovou či celozrnnou, nezapomeňte k tomu náležitě upravit také poměry jednotlivých surovin, podobně jako my v receptu níže.

Litá bublanina s malinami a plátky mandlí

Suroviny:

300 g malin
150 g hladké špaldové mouky
100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
1 sáček kypřicího prášku
100 g krupicového cukru
1 lžička citronové kůry Vitana
½ lžičky mleté vanilky Vitana
100 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
3 vejce
50 g plátků mandlí
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání 

Postup:

Hlubší plech či pekáč vyložte pečicím papírem, používáte-li koláčovou formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, kypřicím práškem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přilijte máslo s mlékem, prošlehejte metličkou, přidejte citronovou šťávu a po jednom zapracujte vejce. Hladké těsto vlijte do připravené formy, posypte malinami a plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě 20–30 minut dozlatova. Že je těsto dopečené můžete zkontrolovat špejlí.
Odkaz na video návod na přípravu najdete zde.

Bublaninu můžete dělat s jakýmkoliv ovocem ze zahrady nebo z trhu. Kyselou rebarboru je lepší před pečením oloupat a krátce povařit s cukrem. Upečenou bublaninu nechte vychladnout a na závěr bohatě posypte moučkovým cukrem. Pokud nemáte po ruce mandle, neváhejte provonět koláč cukrem s mandlovou příchutí. Oba výrobky vyrábí například Vitana, známá pro své pomocníky na rychlé pečení.

Mletá vanilka

Vanilkový prášek je vyrobený z fermentovaných vanilkových lusků a je skvělým pomocníkem pro do moučníků a krémů všeho druhu. Jedinečná chuť pravé vanilky, kterou vanilkový cukr od Vitany obsahuje, ozvláštní a provoní vaše oblíbené dezerty.

Citronová kůra Vitana

Citrusový nádech do domácích kynutých buchet, perníku a dalších pečených specialit vám dodá citronová kůra od Vitany. Nemusíte se však bát, že by se citrusové chutě s použitým ovocem vzájemně rušily. Naopak, citronová kůra váš dezert příjemně provoní a ovoce mu dodá požadovanou ovocnou svěžest.

You may also like...