Zdeněk Pohlreich opět u sporáku: Vypečená roláda, lehoučké sicilské cannoli a mořský vlk s omáčkou
Oblíbený pořad televize Prima Šéfem za pár minut přináší neotřelý pohled na vaření. Když své síly spojí Zdeněk Pohlreich s Danielem Combim, výsledkem může být jediné: oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření ze surovin, které stoprocentně mají doma, už 31. října v 8.55 na Primě
Úvodem Zdeněk Pohlreich vysvětlí, že další díly pořadu jsou tu pro všechny, kteří rádi vaří a ještě raději se chlubí svými výtvory rodině, kamarádům. A předvede, že skvělé jídlo se dá připravit nejen z opovrhovaného bůčku, ale také že si můžete doma připravit velice snadno jednoduchý italský dezert, na kterém si snadno vypěstujete závislost. Snadné sicilské cannoli jsou přesně tou variantou dezertu, kvůli které se návštěv nezbavíte.
Masarykova oblíbená snídaně, tedy vejce do skla, přijdou na řadu také. Ovšem základem je co? „Jedině čerstvá vejce, takže nečekejte, že se vám dobrá snídaně tohoto typu povede z vajec, která jsou za zenitem.“
Pokud se snažíte stravovat zdravě, připravte si spolu se šéfem mořského vlka. Jestliže nevíte, jak správně vyfiletovat rybu, i na to přijde řada.
Sledujte novou řadu oblíbeného Šéfa a vařte jako on. Svižně, chutně, zdravě a s nápadem. I vy se totiž můžete stát Šéfem za pár minut. Také druhá série oblíbeného pořadu bude zaměřena na jednoduché a tradiční pokrmy, které z rukou mistra chutnají vždy skvěle a každý je zvládne stejně dobře jako šéf! Osm dílů špičkové kulinařiny v domácích podmínkách, všechny budou velmi pestré a nabídnou divákům různé varianty pokrmů. Zdeněk začne tzv. startérem, což představuje například předkrm, polévku či něco „do ruky“. Poté uvaří plnohodnotný hlavní chod a závěrem připraví pokrm ve stylu light kuchyně pro ty, kteří ještě nemají dost, ale zároveň se nechtějí přejídat.
Ve všech dílech si diváci snadno ověří, že při domácím vaření nemusí jít o dřinu, ale že to může být opravdu radost. A navíc umění, které bude chváleno celou rodinou. V neposlední řadě i peněženkou. Protože když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podívají jako šéf, zbytky na vyhození zkrátka nebudou. Navíc – jídlo okořeněné spoustou humoru chutná nejlíp. Připravte si s námi dobroty, které si mlsné jazýčky vaší rodiny zamilují.
Vepřová roláda
vepřový bůček
fenykl, mandle plátky
růžičková kapusta, pórek
sůl, pepř, chorizo
strouhanka, čerstvá šalvěj
citron, olivový olej
fenykl, vinný ocet
slanina, máslo
Špičkou nože nařežte na bůček mřížku. Maso rozpulte podél tak, abyste ho mohli naplnit. Celou plochu důkladně osolte a opepřete. Pak si připravte náplň. Na pánvi opražte semínka fenyklu. Jakmile se rozvoní, nasypte je do misky a přidejte plátky mandlí, spařené lístky kapustiček a nakrájený pórek. Osolte a opepřete. Rukou promíchejte náplň s oloupaným chorizem. Zapracujte do směsi strouhanku a navrstvěte náplň na celou plochu masa. Navrch nasypte nasekané lístky čerstvé šalvěje. Zarolujte maso od konce, kde není kůže, a pečlivě roládu zavažte provázkem. V pekáčku ji ještě jednou osolte a opepřete, podlijte trochou vody a nechte péct zhruba hodinu na 180 °C.
Mezitím si do mísy vymačkejte citronovou šťávu, zakápněte ji olivovým olejem a přidejte nasekaný čerstvý fenykl. Přilijte vinný ocet a vmíchejte slaninu nakrájenou na kostky. Posypte marinádou roládu a pečte dalších 45 minut.
Vyndejte roládu z pekáčku a přes sítko slijte šťávu do rendlíku. Z omáčky vyvařte vodu a zbylý tuk přelijte do čistého kastrolu. K připečené omáčce v rendlíku přilijte vývar, provařte a na závěr rozpusťte v omáčce máslo. Nakrájejte roládu na plátky, přidejte fenykl z pekáčku a podlijte jídlo omáčkou. Můžete servírovat.
těsto
200 g hladké mouky
50 g semolinové mouky
30 g cukru krupice
4 g kakaového prášku
1 g skořice
25 g másla
25 g vajec
75 g vína Marsala
ricottový krém
500 g ovčí ricotty
150 g moučkového cukru
1 g skořice mleté
50 g kandované pomerančové kůry
50 g čokolády (70 %)
sekané pistáciové ořechy
Všechny suroviny na těsto kromě vína promíchejte. Pak postupně přidávejte víno Marsala. Jakmile bude těsto kompaktní, nechte ho v chladničce několik hodin odpočívat. Odleželé těsto vyválejte zhruba na 2 mm a vykrojte z něj vykrajovátkem velké kruhy. Ty propíchejte vidličkou a namotejte je na trubičky pro cannoli. Takto je smažte při 160 až 170 °C do zlatohněda.
Riccottu vyšlehejte se skořicí a moučkovým cukrem. Vsypte kandovanou pomerančovou kůru a ručně do těsta vmíchejte sekanou čokoládu. Cannoli naplňte z obou stran krémem a kraje ozdobte sekanými pistáciemi a kandovanou pomerančovou kůrou. Na závěr posypte moučkovým cukrem a můžete ochutnávat.